Χειρουργεία αφαίρεσης φρονιμιτών Η παραμονή των φρονιμιτών (ή σωφρονιστήρων) μέσα στο οστό της γνάθου δημιουργεί τις περισσότερες φορές προβλήματα τόσο στα ούλα όσο και στα γειτονικά δόντια. Οι ημιέγκλειστοι φρονιμίτες καλύπτονται μερικώς από το οστό και τα ούλα, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνονται μικρόβια μέσα στην εσοχή των ιστών αυτών χωρίς να μπορούν να καθαριστούν επαρκώς. Κατά συνέπεια, προκαλείται οίδημα των μαλακών ιστών και φλεγμονή που μπορεί να επεκταθεί και στους παρακείμενους ιστούς, προκαλώντας ακόμα και λεμφαδενίτιδα.
Αφαίρεση ημιέγκλειστου φρονιμίτη Η αντιμετώπιση του προβλήματος γίνεται με χειρουργική αφαίρεση του ημιέγκλειστου φρονιμίτη, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η αφαίρεση της καλύπτρας των ούλων που τον σκεπάζει μπορεί να σταματήσει τη συσσώρευση μικροβίων και τις φλεγμονές. Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει η χειρουργική αφαίρεση, είναι ο φρονιμίτης να μην έχει πλάγια κλίση, χτυπώντας το παρακείμενο δόντι καθώς έτσι προκαλείται βλάβη σε αυτό και τερηδόνα ή ζημιά στη ρίζα του και περιοδοντικό πρόβλημα.
Αφαίρεση έγκλειστου φρονιμίτη Όταν ο φρονιμίτης είναι έγκλειστος με ολοκληρωτική κάλυψη από οστό θα πρέπει υποχρεωτικά να αφαιρεθεί με σύγχρονη αφαίρεση του υπερκείμενου οστού. Πολλές φορές η αφαίρεση αυτή γίνεται τμηματικά με διχοτόμηση του δοντιού διότι η κλίση του και η εγγύτητα με το διπλανό δόντι δεν δίνει διαφορετική επιλογή. Ακολουθεί συρραφή του τραύματος και μετεγχειρητικό οίδημα που διαρκεί τρεις με τέσσερις ημέρες.